Jogi esetek

Hátrahagyott rendezetlen jogviszony

A 15 éves (magyar jogrend szerint tanköteles) külföldi tanuló egyik naptól kezdve nem jött iskolába. Az egyik honfitársa néhány nap múlva szóban jelezte, hogy a család hirtelen visszautazott az anyaországba.
Mit tehet ilyenkor az iskola?Olvass tovább


Egy tanuló két oktatási azonosítóval

2015. szeptemberében egy külföldi tanuló iratkozott be iskolánkba. Elmondása szerint akkor Kínából érkezett, és Kínában kiállított bizonyítványt mutatott be, amely szerint a teljes 2014-15. tanévben, jogviszonyban lévő tanulóként tanulmányokat folytatott, illetve egyértelmű igazolást arról, hogy az általános iskolai tanulmányait befejezte. Így tehát semmi akadályát nem láttuk annak, hogy felvegyük az egyik 9. évfolyamos osztályunkba.Olvass tovább

 


Magyarul nem beszélő magyar állampolgár

2013 októberében egy szokatlan eset kapcsán fordultunk méltányossági kérelemmel a Köznevelésért Felelős Államtitkársághoz. Olvass tovább


MID-érettségi vendégtanulóként?

Vidéken tanuló középiskolás migráns diák kereste fel iskolánkat azzal a kéréssel, hogy a magyar mint idegen nyelv érettségi vizsgát a mi iskolánkban tehesse le, mert az iskolája igazgatója arról tájékoztatta, hogy helyben nem tehet magyar mint idegen nyelv vizsgát, (ők ilyet nem szerveznek). A tanulót visszairányítottam a saját iskolájába. Ugyanis az iskolája igazgatója, nem utasíthatja el a MID vizsga megszervezésére vonatkozó kérelmet, köteles megszervezni a magyar mint idegen nyelv vizsgát.

Miért is? Olvass tovább


 

Nem beszél magyarul – hogyan osztályozzuk?

Az alábbi levelet kaptam egy tanárnőtől:

A 4.osztályban – ötödikes lenne egyébként- van egy tanulónk, aki Ukrajnából jött, nem beszél magyarul, nagyon igyekszik, de a tanítója nem tudja értékelni. Felmenthető-e az értékelés alól? Van egy tanárnő, aki foglalkozik vele hetente kétszer a tanórákon kívül, egyeztet a tanítóval is. A szakértői bizottság nézte, de nem a képességeivel van gond, hanem a nyelvi hiányosságaival.

Kérem, segítsen még annyit, hogyha bejárt a tanuló órára, és magyar, matematika, környezetismeret tantárgyakból nem írt be értékelést a tanárnő, minden más tantárgyból osztályozták, mi a teendő. A tanárnő azt szeretné, hogy az értékelés alól legyen felmentve ezekből a tantárgyakból a nyelvi nehézségek miatt, és év végére már tud annyit, hogy az éves anyagból levizsgázzon: így kaphat osztályzatot? Van-e erre lehetőség ? Vagy hogyan kell értékelni, dokumentálni hivatalosan ezt?

Köszönöm válaszát.

A válasz: Olvass tovább